Det er nå nøyaktig 6 år siden forrige gang jeg blogget om is på denne bloggen, og 4,5 år siden jeg i det hele tatt blogget noe nytt her.
Men når det kommer til å blogge så er det en ting som er veldig viktig.
Nemlig å ha is i magen.
Det var til 17 Mai 2011 jeg blogget om Diplom-is.
Da var tanken å blogge om Hennig Olsen og Drammens is allerede til samme sommeren.
Men med manglende tilgang på is kart ble disse planene ganske fort lagt på is.
Det er fremdeles noen biter som mangler, men jeg har i alle fall fått mange isbiter på plass.
1883
1984
1985
Dette året samarbeidet Hennig Olsen men Donald Duck & Co for å få idéer til nye iskremtyper.
Slik så konkurransen ut som innstikk i Donald-bladet.
1987
1988
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
Drammens is har etterlatt seg få spor på nettet.
De ble kjøpt opp av Nestlè på 90 tallet som igjen ga opp sin satsing på is her i Norge.
Men her er det lille jeg har funnet:
Hennig Olsen is-reklame fra 1996
I 1924 åpnet Sven Hennig-Olsen en tobakkskiosk i Kristiansand.
Han hadde nettopp vært en tur i Chicago og med seg hjem hadde han med seg utstyr til å lage iskrem og flere oppskrifter.
Allerede samme år som han åpnet butikken var iskremproduksjonen i gang på bakrommet, men i starten var iskrem sett på som sesongvare og ble bare produsert hver sommer.
I 50 årene ble frysere en mer vanlig del av husholdningen.
Da hadde Svens sønn, Otto Johan Hennig-Olsen, tatt over bedriften og så muligheten til å gjøre iskrem til en helårsvare.
Men da måtte man utvide og i 1960 sto den første fabrikken klar.
Samtidig begynte han å skaffe seg et distribusjonsnett for å nå ut til flere deler av landet.
Etterhvert vokste produksjonen og på 80 tallet måtte de jobbe på spreng for å dekke etterspørselen.
Da hadde Hennig Olsen vunnet markedsandeler ved å stadig utvikle nye smaker og fasonger og i 1993 ble de også landsdekkende via en avtale med Norges gruppen.
I 1996 tok Ottos sønn, Paal Hennig-Olsen, over som administrerende direktør og med Paals bror Espen som markedsførings direktør kom slagordet:
"Kremen av iskrem".
Fremdeles streber de etter å stadig utvikle nye smaker og fasonger og i 2015 laget de også verdens største krone-is.
1 Mai 1937 startet Kristian Rudolf Hansen opp Drammens iskremsfabrikk på Brakerøya.
Uten utdannelse hadde han fått jobb som læregutt hos en dansk iskremprodusent og var nå klar for å starte opp for seg selv.
I 1963 ble Kristian syk og hans 21 år gamle sønn, Asbjørn, tok over den stadig voksende produksjonen.
Så store ble de at de kjøpte opp Nidar-eide "Joker is" i 1991.
Men få år etter tok lykken en veldig brå slutt.
I 1997 eskalerte rivaliseringen mellom motorsykkelklubbene "Hells angels" og "Bandidos".
4 Juni plantet "Hells angels" en bombe ved lokalet til "Bandidos" i Drammen som lå vegg i vegg med Drammens is.
En kvinne ble drept og tre ble skadet.
"Hells angels" sjefen, Torkjel Alsaker, fikk 16 års fengsel.
Lokalet til Drammens is var så ødelagt at det ikke gikk an å bygge opp igjen.
Den sommeren fikk Asbjørn til en avtale med Diplom-is for å få produktene ut på markedet slik at han kunne kjøpe seg tid til å finne ut hva som kunne gjøres for å spare flest mulig av de 200 arbeidsplassene som var i Drammens is.
Så da Diplom-is etter ett år ikke ville forlenge støtteordningen så hadde han hatt tid til å gå i dialog med Nestlè.
Nestlè kjøpte opp Drammens is i 1998 men etter mange år med underskudd la de ned produksjonen i 2005.
Da forsvant alle klassikerne til Drammens is og bare de internasjonale merkene til Nestlè sto tilbake, distribuert gjennom Diplom-is.
Diplom-is er ikke fremmed for å relansere noen av isene til Drammens is og i skrivende stund er det over 22 000 på Facebook som vil ha isen "Kjempe-Yes" tilbake.
Selv om Diplom-is ønsker seg over 50 000 engasjerte før de foretar seg noe synes jeg likevel at i år er tiden inne.
Drammens is ville tross alt fylt 80 år i år og det er 20 år siden bomben som tok ett menneskeliv smallt.
I disse terror-dager ville relanseringen av "Kjempe-yes" ikke bare være en hyllest til det som ble skapt for 80 år siden men også et symbol på at man ikke lar seg stoppe av slike handlinger som skjedde for 20 år siden.
Men så er det jo 6 år siden sist jeg kom med markedsførings-tips til Diplom-is uten at gamle favoritter er kommet tilbake i butikken.
Så var jeg endelig i gang med denne bloggen igjen.
Det føles faktisk ganske godt å få realisert et av de innleggene som har ligget så lenge i fryseboksen.
Jeg mener tenkeboksen.
Det er forresten viktig å holde hodet kaldt når man skal blogge om Hennig Olsen.
I barndommen sa jeg alltid "HenniNg Olsen", og selv i voksen alder tar jeg meg i å si feil av og til.
Jeg har det samme med å legge trykk på den siste E-en i "Nestlè".
Det blir helt feil for meg.
Men det som aldri blir feil er å feire 17 Mai med mye is.
Å ha så mye is i magen at man til og med får kalde føtter.
Hei!
SvarSlettKan du hugse pin up isen i rød innpakning. Det var ein is utenpå med krøllete hår. Søstra mi skreiv til diplom is. Dei har ikkje nokon informasjon om isen og seier at det alltid er surfedama som har vore på isen.